Bouppteckning

Kyrkans Begravningsbyrå hjälper till med att göra bouppteckning eller förmedlar kontakt med en annan part som kan hjälpa dödsboet med bouppteckningen.

När någon avlidit ska en bouppteckning upprättas efter den avlidne. Orsaken till detta är att man dels ska kunna fastställa vilka som är arvingar, dels för att veta vilken egendom som den avlidne hade på dödsdagen.

Om den avlidne var gift så ska även den efterlevande makens tillgångar och skulder antecknas i bouppteckningen. Detta för att det mellan makarna ska göras en bodelning då äktenskapet upphör på grund av dödsfallet. Bouppteckningen används sedan som en legitimationshandling för dödsbodelägarna så att dödsboet så småningom kan avvecklas.

Vilka ska kallas till bouppteckning?

De som är dödsbodelägare i ett dödsbo är den avlidnes arvtagare enligt lag samt enligt testamente om sådant finns. Arvtagare enligt lag kan vara efterlevande make/make, arvlåtarens barn och om sådana inte finns den avlidnes föräldrar och/eller syskon (syskonbarn, syskonbarnbarn osv.). Finns inga av dessa kan mostrar, morbröder, fastrar eller farbröder bli arvtagare, dock inte kusiner till den avlidne. Om det inte finns några av ovanstående arvingar ska Allmänna arvsfonden kallas och blir då arvtagare efter den avlidne. Ha den avlidne upprättat ett testamente ska dessa testamentstagare också kallas.

Visa deltagande

Dödsannonser & Minnesrum

Juridiska tjänster

Begravningsplanering

När någon dör

Mitt digitala arkiv

Begravning

Att tänka på vid dödsfall