Val av gravplats

Kyrkans Begravningsbyrå guidar dig genom olika alternativ för gravsättning på din ort. 

När man ska välja en gravplats så är det avgörande om det är en jordbegravning där hela kistan ska gravsättas, eller om kroppen har kremerats och det är askan efter den avlidne som ska gravsättas. Askan kan gravsättas utan hölje eller i en urna. Olika kyrkogårdar har olika gravalternativ.

Om gravsättning ska ske i en befintlig grav kan detta styra vilka alternativ som är möjliga. Om du vill veta mer kan du få hjälp vid din lokala kyrkogårdsexpedition. Urn-/asksättning måste ske inom ett år efter kremeringen.

Om man önskar gravsättning på annan ort än folkbokföringsorten så gäller samma rätt till tjänster, om det finns plats och inga andra hinder finns. Kyrkans Begravningsbyrås tjänster sträcker sig naturligtvis till att gälla även på annan begravningsort, och då tillkommer kostnaden för transport av kista/urna från bårhus/bisättningslokal/plats för begravningsceremoni till gravplatsen.

I Lilla Edet finns följande alternativ för gravsättning på våra kyrkogårdar. Kyrkans Begravningsbyrå kan hjälpa till vid valet av gravplats.


Kistgrav

Gravrätt till kistgrav upplåts på 25 år, men kan förlängas. Vid ny gravsättning i samma grav förnyas gravrättstiden automatiskt. Gravrättsinnehavaren bestämmer över utsmyckning samt ansvarar för skötsel. En kistgrav är avsedd för en eller flera kistor. En kistgrav kan vara anonym och ingen gravvård eller plantering krävs.


Urngrav

Gravrätt till urngrav upplåts på 25 år, men kan förlängas. Vid ny gravsättning i samma grav förnyas gravrättstiden automatiskt. Gravrättsinnehavaren bestämmer över utsmyckning samt ansvarar för skötsel. En urngrav är avsedd för en eller flera urnor. En urngrav kan vara anonym och ingen gravvård eller plantering krävs.


Återgångsgrav

För att bevara äldre gravar med stenramar erbjuds de som återgångsgravar. Dessa kan bokas medan man lever. Gravstenen kan slipas och förses med ny text, alternativt fästs en metallplatta över. Urnor kan sättas ned i samtliga återgångsgravar, medan kistbegravning går i vissa.


Askgrav

En askgrav är en gemensam gravplats som kyrkogårdsförvaltningen ansvarar för. Gravrätten är begränsad vilket innebär att man inte har rätt att bestämma hur graven skall se ut eller ordnas. Blommor och ljus får sättas på anvisad plats. Gravrätten upplåts på 25 år och förnyas vid ny gravsättning. Anhöriga får vara med vid gravsättningen.
På Högstorp består den av ett antal plattor som var och en är en grav. Det kremerade stoftet ligger i en svart sammetspåse som läggs i en kammare under plattan. På plattan fästs en namnplatta av brons, med namn och år.
I Hjärtum är den i form av en rund stenformation. Det kremerade stoftet, i urna eller sammetspåse, nedsätts i gräsmattan närmast den sten som en namnplatta fästs på.
I Västerlanda ligger naturstenar i fin miljö där man gravsätter i gräsmattan, på natursten fästs namnplatta.


Minneslund

Att gravsättas i minneslund är helt anonymt. Askan grävs ner någonstans inom minneslundens område. Det är kyrkogårdspersonalen som sköter nedsättningen av askan och anhöriga är inte med vid detta tillfälle. Blommor och ljus får sättas på anvisad plats. Minneslund finns i Hjärtum och Högstorp.

Visa deltagande

Dödsannonser & Minnesrum

Juridiska tjänster

Begravningsplanering

När någon dör

Mitt digitala arkiv

Begravning

Att tänka på vid dödsfall