Vad behöver ske?

Om en person avlider i hemmet eller på ett äldreboende behöver en transport av den avlidne ordnas. Då behöver Kyrkans Begravningsbyrå kontaktas så snart en läkare konstaterat dödsfallet.

Annars är det väldigt få saker som det egentligen är bråttom med efter ett dödsfall. Om ingen transport behöver ordnas kan man till och med vänta någon dag med att kontakta begravningsbyrån.

Vad bör man göra snabbt?

Några saker kan vara bra att hantera snabbt när någon har dött. Det kan handla om att ta hand om personens bostad; kanske finns där husdjur och blommor eller så måste kylskåpet tömmas. Om dödsfallet har skett på sjukhus brukar personalen där vilja att man tar rätt på den avlidnes personliga tillhörigheter så snart som möjligt.
Det känns också ofta naturligt att berätta om dödsfallet för andra närstående. Både för att de ska få veta vad som har hänt och för att det kan vara ett bra sätt att få stöd i en svår situation.

Vad sker automatiskt?

Den läkare som konstaterar dödsfallet sänder ett dödsbevis till skattemyndigheten som har hand om folkbokföringen. Härifrån meddelas dödsfallet till övriga myndigheter inom stat, kommun och landsting. Det är också sjukvården som ansvarar för att den döde tas omhand och förs till ett bårhus.
En dödsattest, eller dödsorsaksintyg, utfärdas av den läkare som konstaterar dödsorsaken. Om man vill ha en dödsattest är det de anhöriga som måste begära detta från läkaren.

Hur gör jag med räkningar, den avlidnes bostad mm?

Vanliga frågor som ofta uppkommer i samband med att en person har avlidit handlar om vad man får göra. Kan jag betala räkningarna? Får jag sälja bilen, möblerna och huset? Kort kan man säga att det bästa är att invänta bouppteckningen. I vissa fall måste man göra det, exempelvis vid fastighetsförsäljning. Dessutom krävs det alltid att alla dödsbodelägare (arvtagare) är överens. Vad gäller betalning av räkningar så kan dessa betalas om man är säker på att dödsboets samtliga skulder kan betalas. Om man är osäker måste man vänta tills bouppteckningen är registrerad. Det är då bra om man kontaktar företagen som skickat räkningarna och meddelar dödsfallet för att slippa påminnelser och risken att de går till inkasso.

Bra att veta

Inom 30 dagar ska en avliden person vara jordfäst (kistbegravd) eller kremerad i enlighet med en lag som infördes 1 januari 2013. Det innebär bland annat vid kremering att begravningsakten bör ske inom ca tre veckor för att lämna tillräcklig tid även för kremering.
Inom tre månader från dödsdagen ska en bouppteckningsförrättning ske. Därefter har man en månad på sig att lämna in bouppteckningen till Skatteverket.

Visa deltagande

Dödsannonser & Minnesrum

Juridiska tjänster

Begravningsplanering

När någon dör

Mitt digitala arkiv

Begravning

Att tänka på vid dödsfall